Sådan vælger du fagforening og a-kasse i 2018

Det kan være svært at beslutte, hvilken fagforening man skal melde sig ind i.

Der er efterhånden en del på markedet, og man vil naturligvis helst ikke betale unødvendigt meget for sit abonnement, men samtidig vil man være sikker på at være godt dækket. Her får du nogle tips til, hvordan du vælger din fagforening og a-kasse i 2018!

Hvad er forskellen på fagforening og a-kasse?

For at finde ud af, hvad du skal vælge i forhold til fagforening og a-kasse, skal du naturligvis være klar over, hvad forskellen er på de to.

A-kassen er dén, der udbetaler dagpenge, hvis du skulle gå hen og blive arbejdsløs.

Fagforeningen er et tilkøb, du kan vælge til dit abonnement. Denne hjælper dig, hvis der er konflikter på arbejdspladsen. Det kan eksempelvis være, hvis du bliver opsagt på urimelige vilkår, hvis lønnen ikke er i orden, hvis du bliver sygemeldt, eller hvis dit firma går konkurs, og du derfor mister dit job.

I disse tilfælde er det din fagforening, der hjælper dig ved at give dig faglig rådgivning. Desuden kan de være behjælpelige i forhold til jobsøgning og karriereudvikling, men det er altså a-kassen, der sikrer dig din indkomst.

Forskellen på en faglig og en tværfaglig a-kasse

Hvis du har besluttet dig for at melde dig ind i en a-kasse, skal du nu tage stilling til, om det skal være en faglig eller en tværfaglig en af slagsen, og der er fordele og ulemper ved begge dele!

Som navnene antyder, er en faglig a-kasse én, som specialiserer sig i en bestemt faggruppe, hvorimod en tværfaglig optager medlemmer inden for ethvert fag. Det gode ved en faglig a-kasse er, at de er specialiserede i lige netop dit fag.

De ved altså en helt masse om det område, du har med at gøre, og derfor er de i nogle tilfælde bedre rustet til at hjælpe dig med fagligt specifikke problematikker. Hvis du derimod vælger en tværfaglig én, har de kendskab til en bred vifte af fag, men ved derfor også knap så meget om de enkelte områder.

Til gengæld kan de være behjælpelige med et bredt udvalg af kurser og karriereudvikling, hvis du bliver ledig. Her kan de fagligt brede ofte tilbyde knap så meget, ifølge fagmagasinet.dk

Får man mere udbetalt i dagpenge ved en dyrere a-kasse?

Nej. Kort og godt.

Uanset hvilken a-kasse du er medlem af, er satserne for dagpenge de samme. Derfor kan det altså ikke betale sig at melde sig ind i en dyrere a-kasse i håb om at få mere udbetalt ved lediggang. Det kan imidlertid være, der er nogle andre fordele ved et dyrere tilbud, som er værd at tage med for netop dig.

Eksempelvis er faglige a-kasser oftest dyrere end de tværfaglige. Prisen på kontingentet bør dog altid overvejes, i forhold til hvad du føler, du har det bedst med. Der er ingen grund til at betale for meget, men du skal naturligvis også vælge en a-kasse og fagforening, som du føler dig tryg ved.

You may also like...