Sammenligning af danske markiser
Der er en del forskellige udbydere på markedet for markiser, og vi har sat os for at sammenligne dem og opstille nogle tests.
Markiser er blevet ganske populære de seneste år, da den danske sæson forlænges lidt i begge ender, og de fleste modeller kan også klare en smule regn, så der kan skabes flere ude-aftener og dage hen over året.
Hop til afsnit..
De forskellige typer af markiser
Der findes grundlæggende 3 typer markiser:
- Knækarmsmarkiser
- Pergolamarkiser
- Vinduesmarkiser
- Markiser til montering på campingvogne, autocamper osv.
Hvad er en knækarmsmarkise?
Som navnet antyder er selve konstruktionen opbygget omkring en arm, der kan “knække” på midten, dvs. den har et hængsel og kan knækkes sammen og på den måde trække markisen ind og ud.
Denne type markise er typisk opereret med et håndsving eller en elektrisk motor. De lidt ændre modeller er ofte ikke motoriseret, hvorimod de nyere oftest leveres med automatisk ind- og udtræk.
Fordelen ved denne type er, at de kan monteres nærmest alle steder, da de ikke kræver et stativ omkring sig, men blot et murværk, udhæng, væg eller andet som kassetten kan fastmonteres på.
Ulempen er til gengæld, at selve konstruktionen ikke klarer ret meget vind. Blæser det mere end 5-6 m/s, så vil det være vigtigt at få kørt armen ind, så man ikke ender med at markiser blæser rundt og ender på taget.
Hvad er en pergolamarkise?
En pergolamarkise derimod er opbygget på en anden måde. Den har et kraftigt stativ som holder markisen, og skydes således ikke ind og ud med en arm. Den kører derimod i to skinner, og kan enten trækkes ud med håndkraft eller via en elektronisk motor, som kobles på strøm.
Man kender dem typisk fra cafeer, hvor der kan trækkes et sejl henover bordene, som er monteret i nogle skinner.
Modellen herover er fundet på Pinterest, og viser en relativ simpel pergola model, som kan trækkes ind og ud med håndkraft.
Ulempen ved denne type markiser er, at de kræver et stort stativ omkring sig, og derfor kræver en del arbejde at bygge, og derfor også ender med at blive en ret bekostelig affære. Derimod kan det give fornemmelsen af rum i højere grad, end knækarmsmarkiserne, som ikke har søjlerne omkring konstruktionen, men udelukkende giver et tag over hovedet.
Det er også muligt selv at bygge en pergola. Her er en time-lapse video, som viser hvordan det kan gribes an:
Hvad er vinduesmarkiser?
Som navnet antyder, er dette en model som placeres ovenover vinduer. De kan være faste i konstruktionen, eller de kan være være justerbare, så de kan køres ind og ud. Typisk finder du disse foran butiksvinduer, cafeer og andre steder i det offentlige rum, hvor der er brug for solafskærmning.
Fast model:
Bemærk jernarmen som holder markisen fast positioneret i 45 graders vinkel ud fra muren.
Justerbar model:
Fordelen ved vinduesmarkiser er den lille bredde, som betyder at de kan være ude i alt slags vejr. Ved at montere en per vindue i stedet for at montere en meget bred model, kan man undgå at de kommer til at stå og blafre i vinden.
Det kræver meget lidt vedligehold med de faste modeller, som ikke kan køres ind og ud. De har en meget stabil design, som gør dem ideelle for virksomheder, ældre mennesker og til placeringer hvor man ikke har let adgang, som fx. vinduer der er placeret meget højt eller over altaner, hvor det er praktisk talt umuligt at komme til at rense og reparere.
Markiser til montering på campingvogne og autocamper
Det er også meget brugt at have en markiser monteret på campingvognen eller autocamperen. Det er en nem måde at komme hurtigt i gang med at campere, og slippe for at opstille fortelt, hvis man blot skal campere nogle dage, eller hvis vejret er til at være udendørs det meste af tiden.
Markiseeksperten – netbutik
Markiseeksperten er 100% netbaseret, og det afspejles i prisen. Markiserne leveres med vindmåler, som automatisk kører markisen ind hvis der kommer vindstød, og dermed undgår man at markisen blæser i stykker, eller blæser op på taget.
Desuden kan markisen leveres med lys og varme, som alt sammen betjenes via fjernbetjening, som også bruges til at køre markisen ind og ud.
Markiseeksperten har specialiseret sig ved kun at levere én type markise, som ifølge dem er den bedste kvalitet der kunne findes på markedet. Det er en tysk model, som er utrolig slidstærk.
Derudover er dugen nano-coated og behandlet på en måde, så skidt og snavs ikke kan sætte sig fast. Det er en rigtig smart ting.
Prisen for markiserne er som følger:
- 250 x 200 cm: 15.995,-
- 300 x 250 cm: 16.495,-
- 350 x 300 cm: 16.995,-
- 400 x 300 cm: 17.495,-
- 450 x 300 cm: 17.995,-
- 500 x 300 cm: 18.495,-
- 550 x 300 cm: 18.995,-
- 600 x 300 cm: 19.495,-
- 650 x 300 cm: 23.995,-
Du kan også se priserne på markiserne her.
Markiseeksperten er et godt eksempel på at flere og flere brancher rykker over og bliver tæt på 100% netbaseret. Rent prismæssigt kommer det kunderne til gavn, da det betyder lavere udgifter til bygninger og drift.
Garant – fysiske butikker
Garant har butikker over det meste af Danmark, og er primært leverandør af tæpper og gulve. De har hovedsæde i Tilst ved Århus, hvor salg og kundeservice for netbutikken også håndteres.
De sælger en del forskellige slags markiser, og ligger noget dyrt i markedet.
Markiserne kan ikke købes via nettet, og man bør derfor besøge en butik for at aftale nærmere omkring levering og opmåling.
Priser på Garant’s markiser:
- Knækarms-markiser til terrasser ydermure:
Prisleje: 14.999 – 40.093,- - Pergola-markiser i prislejet.
Prisleje: 24.896 – 65.093,- - Vinduesmarkiser. Disse er også kaldet faldarmsmarkiser, og monteres som navnet antyder over vinduer. De er meget vindstabile, og kan skærme for solen ved lavtstående sol. Skal der skærmes fra siden vælges blot en model der er bredere end vinduet.
Prisleje: 9.578 – 18.276,-
Dupp og profilmarkiser
Bemærk: Dupp markiser gik konkurs i 2016, og aktiviteterne er blevet overtaget af Profil Markiser.
Profil Markiser leverer markiser til terrasser, altaner og vinduer. På den måde er udvalget lidt det samme som hos Garant kæden.
Virksomheden ligger Lynge på Nordsjælland, hvor de også har et showroom placeret. De har egen produktion af markiserne, og produktionen sættes i gang ved bestillingen, så der altid kan laves et specialproduceret produkt med specialmål.
Priserne er som følger:
- 400 x 300 cm: 21.715 – 27.954,-
Harald Nyborg, Bauhaus og Bilka og andre byggemarkeder
Det er også muligt at købe nogle simple og billige markiser hos byggemarkederne. Disse er typisk lavet til en sæson eller to, og kan ikke bruges i let blæsende vejr, men er primært til stille sommerdage med stillestående varm luft.
De ligger typisk fra et par tusind kroner og op, og er ikke en model der kan bruges ved brede terrasser og andre steder hvor der er brug for 3-5 meter brede modeller.
Montering og justering
De fleste udbydere tilbyder at man selv kan montere sin markise, eller man kan lade firmaet komme ud og foretage monteringen. Der kan være lidt penge at spare her, og det er dog vigtigt at man er opmærksom på at det er et tungt arbejde. Særligt ved de brede markiser.
Skal der monteres en model på over 3-4 meter, så skal der en særlig kran til, som placeres på muren eller terrassen, og som kan løfte modellen op, så den ikke skal holdes manuelt, samtidig med at der fæstnes skruer i murværk eller udhæng.
Skal der monteres el udendørs, skal der desuden en autoriseret elektriker til at foretage dette. Det kan anbefales også at anlægge en udendørs stikkontakt, når man alligevel er igang. På den måde kan man fx nyde at have en køkkenmaskine eller computer med ude og bruge under markisen i fremtiden.
Montering på murværk
Ved montering på mur, er det meget nemt at få en stærk og god montering. Der skal blot bores for og placeres ravplugs, og her er det blot vigtigt at være to mand til at holde markisen, og en person til at skrue, med mindre man har et hejseværk eller et andet hjælpemiddel til at positionere og fastholde markisen, mens skruerne skrues ind.
Når markisen er fastspændt kan den justeres i højden. Til dette formål bruges normalt en svensknøgle, som det ses på fotoet nedenfor.
Her ses hvordan markisen kan monteres på vinklen, så den vipper længere ned eller op i den udfoldede position.
Det er også muligt at efterjustere vinklen, når man har haft markisen hængende i noget tid, og har fundet ud af om vinklen er optimal i forhold til at danne skygge.
Det kan også være, at man ønsker at justere markiserne til at hænge lavere sidst på året, hvor solen typisk står lavere på himlen, og derfor kræver en lavere udhæng for at give en tilstrækkelig skygge.
Montering på udhæng
Skal markisen monteres på et udhæng er det vigtigt at læse manualen grundigt, for at sikre at den fastgøres forsvarligt. Træværket skal være intakt og stærkt, og der skal bruges nogle meget kraftige monteringsbeslag, som sikrer markisen ved blæst.
Sørg for at læse grundigt inden du går i gang selv, så du sikrer at du ikke får monteret en for tung model på et tyndt træværk.