Sådan sikrer du din PC / Mac mod virus og malware

Vi kikker først på hvordan du sikrer dig hvis du har en Mac, og dernæst kikker vi på PC.

Mac

Mac er en mindre platform og har generelt stærkere sikkerhed end Windows, men Mac computere rammes også af angreb i dag. Selvom du ikke har malware endnu, er det rigtig vigtigt at sikre dig – og væsentligt nemmere at forebygge end at behandle.

Hold dig opdateret

Det bedste forsvar mod malware på mac er Apple’s eget styresystem. Apple er kendt for at arbejde meget hårdt på at sikre sikkerheden på deres computere, så det bedste du kan gøre er altid at benytte nyeste udgave af styresystemet.

Langt de fleste opdateringer er rettet mod svagheder i systemet, og går specifikt efter at rette disse. Desuden gør hver opdatering systemet bedre til at arbejde præventivt gennem monitorering og kryptering.

MacOS sender dig selv notifikationer, når det er tid til en opdatering.

Brug Gatekeeper

Gatekeeper sikrer at kun verificerede udviklere får lov at installere software på din mac.

Du kan konfigurere programmet under ”sikkerhed & privatliv”. Her kan du indstille programmet til at blokere alle apps hentet uden for app-store i øvrigt, hvilket minimerer risikoen for malware væsentligt.

Apple har nemlig strenge krav og sofistikeret kontrol med dén platform.

Husk: Gatekeeper beskytter ikke mod USB-filer, filer der har været blokeret én gang (så husk advarslen) og HTML filer (kan indeholde JavaScript – dette er dog fikset i Sierra OS).

Slå Java fra

JavaScript er lidt som en stor dør for alverdens malware, ligesom det sløver både internet og din Mac væsentligt. Gå ind på ”Præferencer” > ”Sikkerhed” og fjern fluebenet ved Java.

Slå Adobe reader fra i browseren

Bare rolig, du kan stadig læse PDF’er, så længe du henter dem.

Adobe har været offer for mange sikkerhedsbrud gennem tiden – ikke mindst på det seneste.

Find ”bibliotek” mappen ved at gå ind under ”Finder” > ”gå” under topmenuen og hold derefter ALT-knappen nede. I ”bibliotek” finder du mappen ”Internet Plug-ins”. Slet her ”AdobePDFViewer.plugin”.

Færdig!

Brug et Flashblokerings Plugin

Flash får websider til at gå ned, sløver dem, bruger meget strøm og er sårbart for virus, så hvorfor overhovedet bruge det?

Hent et plugin, der fjerner automatisk loading af Flash. Det finder du let på Github.com.

Hent et antivirus program

Nogle vil mene det er unødvendigt, men hvis du vil være så sikker som mulig, så gør det alligevel. Der er et utal af bud, men pas på – antivirusprogrammer er nogle gange selv malware!

Så gå til en troværdig kilde og find en test.

PC

Windows er bare en større platform: for at give dig en idé om, hvor populært PC-platformen er var det en stor nyhed da markedsandelen faldt under 90% sidste år!

Jo mere populær platformen er for forbrugere, jo mere populær er den at udvikle malware til. Det er én af grundene til, at Linux som regel er det sikreste operativsystem.

Opdater, opdater, opdater!

Langt de fleste huller i operativsystemet er allerede fikset. Malware-programmer udnytter disse huller til at få adgang til privat information og/eller kontrol over computeren.

Så gør dig selv en tjeneste – få de nye operativsystemer fra Windows, der i øvrigt er gratis og ofte hurtigere.

Få dig anti-spyware software

Spyware går specifikt efter pinkoder, bankinformationer og privat information. Identitets- og pengetyveri på computeren er noget af det ubehageligste, så det kan være én god idé at køre et program som fx. det danske anti-explorator.com.

Husk: at køre antispyware- og antivirusprogrammer igennem en enkelt gang er ofte ikke nok. Selv de bedste programmer overser filer, så kør altid to gange for en sikkerheds skyld!

Tjek din Windows Defender og Windows Firewall

Alle Windows 8 og 10 enheder har indbygget defensiv software, så gør dig selv en tjeneste og tjek om du har fundet noget mistænkeligt. Programmet kan skræddersys til at søge i de mapper du selv vælger – super smart. Men husk at lave en fuld scan fra tid til anden.

Når du er ved det, så kan du også optimere programmet. Du finder indstillingerne for programmet ved at søge eller gå ind under ”Indstillinger” > ”opdateringer og sikkerhed” > ”Windows Defender”.

Her kan du også sørge for, at det er opdateret.

Husk: Windows Defender og Firewall er gode produkter, men for maksimal sikkerhed bør du bruge antivirus ved siden af.

Brug ikke åbne netværk

”Yes! Gratis WiFi!” Tænker du måske i lufthavnen, og det er jo forståeligt nok.

Desværre er det her, de fleste bliver ofre for internetangreb.

Uden password og sikkerhed er din enhed meget skrøbelig, så vær lidt konservativ og gå kun efter de netværk, der er færre brugere på og som har password.

Hvis du har fulgt denne guide indtil nu, har du nedbragt risikoen for et malware-angreb så væsentligt, at du bør tage en slapper. De fleste besøger de samme websider fra de samme lokationer (ofte i hjemmet) det meste af tiden.

Så gem bekymringerne til de situationer, hvor du er andre steder (rejser eksempelvis) eller får mærkelige mails eller links. Det er hér du skal være opmærksom.

Bliver du ved med at opdatere og scanne, så gør du det allerede bedre end langt de fleste, der bliver ofre for malware.

You may also like...