Sådan vælger du den rette sovepose

Sommeren nærmer sig, og hvis du skal på vandreferie, cykeltur eller camping, er det essentielt, at du har en god sovepose, der kan holde dig varm om natten.

Valg af sovepose er ikke let, og den skal holde længe, så det er vigtigt, at du køber den rigtige sovepose, der matcher dig, dine behov og din pengepung.

Men hvad skal du helt nøjagtigt være på udkig efter, når du skal finde din nye sovepose?

Vi guider og fortæller dig netop dette, så du kan med fordel læse videre, hvis du snart skal investere i en ny sovepose. 

Når du er på ferie, specielt aktiv ferie, er det altafgørende, at du får en god nats søvn, så du vågner med fornyet energi og gåpåmod. En god og fornuftig sovepose kan netop bidrage til dette.

Materialer og form

Der findes utrolig mange forskellige materialer, og hvis du spørger dig til råds, vil du uden tvivl få mindst ti forskellige svar på, hvilket materiale der er bedst.

Overordnet set vil dun have lettere ved at klappe sammen, hvis din sovepose bliver våd eller fugtig. En fiberpose vil derimod holde bedre på varmen, også selvom den er våd eller fugtig.

Heldigvis er mange soveposer i dag blevet en del bedre og mere anvendelige, da dunene er blevet imprægneret, eller også har de fået et vandafvisende ydre, så de ikke kan tage imod fugt.

Der er altså ikke længere den store forskel på henholdsvis dun og fibermateriale.

Det er altid dun fra gæs eller ænder, der anvendes i soveposer, og disse har en lang række fordele i forhold til fiber/kunststof. Dun er lettere og varmere, da de skaber mere luft omkring sig som luftisolerer. Dun kan også komprimeres mere og dermed pakkes bedre sammen.

En anden vigtig ting er, hvordan soveposen er syet, for at holde dunene på plads. Ofte syer man kanaler i forskellige former og størrelser, alt efter hvordan dunene skal placeres. Ofte er dun fra gæs bedre, da de er finere, men det kommer i høj grad også an på hvor i verden, dunene kommer fra.

Lynlås

Lynlåsen er en vigtig del af soveposen, og langt de fleste producenter bruger kvalitetslynlåse fra YKK.

Du kan med fordel vælge en sovepose, hvor lynlåsen er forholdsvis grov, så den nemmere kan lukke, hvis det er lidt sand eller jord i klemme. Det vigtigste du skal holde øje med angående lynlåsen er, hvordan den er isoleret – det er den ’skinne’ der ofte sidder bag lynlåsen.

Hvis denne er i top og fungerer optimalt risikerer, du nemlig ikke at lynlåsen sætter sig fast, hvilket kan være et stort irritationsmoment, når du eksempelvis skal op og tisse om natten.

Soveposens form

Der findes flere forskellige former, når det handler om soveposer. Også hér skal du tage stilling til, hvilken form der matcher dig bedst muligt.

  1. Tæppeform: Det er ofte de billigere varianter, der har denne form – de er lige brede i bunden og i toppen. Ofte er der en lynlås hele vejen op ad soveposens side, så den kan åbnes op som et tæppe.
  2. Mumieform: Denne form bliver bredere fra bunden og op – den er altså smal i fodenden, men også i toppen. Du undgår altså for meget spildplads samtidig med, at du har en god bevægelsesfrihed i soveposen.

Du kan se de forskellige typer her hos friluftsland.dk. som også har en rigtig god guide til at vælge mellem dun og syntetisk materiale.

Ingen fyld i ryggen:

Mange letvægtssoveposer har ikke fyld i bagsiden af soveposen, eftersom dét fyld man ligger på alligevel bliver trykt fladt af kroppen, når man sover.

Producenterne af disse mener simpelthen ikke, at der er behov for fyld i ryggen når man sover, da dit liggeunderlag vil gøre det nødvendige arbejde.

Tjekliste: det skal du holde øje med

Overordnet set er der fem ting, du skal holde særligt øje med, når du skal vælge din nye sovepose.

  1. Vælg din sovepose på baggrund af dine behov, og husk du får, hvad du betaler for.
  2. Vælg fyld i god kvalitet – hvis du overvejer en sovepose lavet af dun, kan du med fordel holde øje med fyldvægt, fyldvolumen og hvor mange fjer den består af. Hvis du derimod overvejer en sovepose lavet af fibermateriale, se da på prisen og hvordan den er syet.
  3. Husk at få den i den rigtige længde og lynlås i den side, som du foretrækker.
  4. Det kan være en god idé at gå efter en sovepose produceret af et af de mere kendte mærker, hvor pris og kvalitet generelt hænger fornuftigt sammen.
  5. Hvis du skal på vandretur eller backpacking, er det vigtigt, du investerer i en sovepose, der vejer så lidt som muligt.

Det er altså ikke så simpelt at købe en sovepose, som måske først antaget. Der er en lang række ting og faktorer, du skal holde øje med, og det er derfor vigtigt, at du på forhånd ved, i hvilke situationer du skal bruge din sovepose.

På denne måde kan du vælge den rigtige sovepose, der imødekommer dine behov. Hvis du er i tvivl om, hvilken sovepose der matcher dig bedst, kan du med fordel spørge venner eller familie, om de har en sovepose liggende, som du kan låne en nat eller to.

På denne måde har du mulighed for at prøve forskellige varianter af, inden du kaster dig ud i at købe en sovepose.

You may also like...