Får du den hastighed på dit bredbånd, du betaler for?

Vil du gerne tjekke, hvor langsom din internetforbindelse er og se, om den overhovedet er i nærheden af den hastighed, som din udbyder skilter med? Ofte kan den internethastighed, som din udbyder lover dig, være milevidt fra den reelle hastighed, du egentligt modtager.

Derfor kan det være en rigtig god idé at tjekke, om din internethastighed lever op til aftalen, du har indgået med din udbyder, og at du ikke får for langsomt internet.

Hvilke tal skal jeg tyde?

Når du udfører en sådan test på din computer, er der tre forskellige begreber, du skal vide noget om, før du kan tyde testens resultat ordentligt. Du vil få oplyst download hastighed, upload hastighed og ping.

Hvis du ikke ved, hvad disse omfatter, så læs videre:

  • Download hastighed: dette er, som navnet indikerer, den, du bruger, når du downloader fra internettet. Det kan eksempelvis være, når du indlæser nye sider, henter e-mails og henter filer.
  • Upload hastighed: dette er modsat download hastighed, når du skal uploade noget på internettet, hvilket eksempelvis kan være, når du skal vedhæfte en fil i en mail eller sende en fil på Facebook. Ofte er din upload hastighed betydeligt lavere end din download hastighed, hvilket også er indikeret i dit bredbåndsabonnement. Hvis du har fibernet, vil du opleve, at disse to hastigheder er identiske.
  • Ping: denne udtrykker, hvor lang tids forsinkelse der er mellem dig og serveren i 1000-dele sekunder. 1000 ping er altså lig med 1 sekund. Hvis du eksempelvis sender en pakke til en server er pingværdien, hvor lang tid der går, før den svarer.
    Udtrykket bruges ofte i forbindelse med gaming, da en høj ping vil medføre, at spillet ”hakker” og kører dårligt og ujævnt. Det betyder altså, at en lav ping er lig med en bedre internetforbindelse.
  • Fibernet: er en betegnelse for den moderne teknologi, der leverer data via optisk fiber, bedre kendt som et lyslederkabel. Læs mere om fibernet her.

Sammenlign priser online

Hvis du er på udkig efter en ny internetudbyder, kan du anvende forskellige hjemmesider, der gør det nemt og hurtigt for dig at sammenligne forskellige udbydere og de produkter, som de kan tilbyde.

Det danske marked for bredbånd står lige nu over for gennemgribende ændringer, da mindre udbydere begynder at vinde markedsandele som et resultat af en øget priskonkurrence. Det vil altså sige, at man kan få det samme produkt som eksempelvis TDC tilbyder til en langt mere fordelagtig pris.

Du kan tjekke priserne på nettet med forskellige sammenligningstjenester. Fx. har Netkablet en fin sammenligning af mobilt bredbånd på denne side.

Anvend desuden denne artikel til at blive klogere på de forskellige danske internetudbydere.

Mål din internethastighed

Rigtig mange bredbåndsudbydere har efterhånden sit eget værktøj til at måle internethastighed. Det kan dog være en rigtig god idé at vælge en ekstern kilde til at tjekke din internethastighed, som ikke har nogen interesser i klemme.

Der findes flere forskellige hjemmesider, der kan hjælpe dig med tjekke din internethastighed, eksempelvis Erhvervsstyrelsens tjekditnet.dk.

Det anbefales, at du lukker alle programmer ned, inden du bruger ovenstående værktøj, da programmer på din computer kan forstyrre resultatet af testen.

Det anbefales også, at du tager testen over flere dage og finder gennemsnittet af disse tests, så du har et mere retvisende resultat.

You may also like...