Vælge elkedel? Styr på både kemi, sikkerhed og design

Hvis du trænger til at pifte køkkenet op med nyt udstyr, eksempelvis en elkedel, kan du med fordel læse denne artikel og blive klogere på, hvad du skal være på udkig efter.

Vi bruger mange penge på at pynte vores hjem med diverse interiørprodukter og skabe en rød tråd i hjemmet, hvor personlig stil skal afspejle sig i alle husets rum. Derfor har vi også tendens til at vælge mere praktiske produkter, såsom en elkedel, i et design, der matcher hjemmet. Men med hensyn til disse genstande, der rent faktisk skal tjene et formål i hjemmet, er det ikke kun godt design, du skal være på udkig efter.

Kemi eller ej?

Hvis en elkedel ikke er produceret ordentligt, kan den afgive en række problematiske stoffer i vandet, som kan få det til at smage af plastik, efter du har kogt vand i elkedlen. Endnu vigtigere er dit helbred, for netop med elkedlen har vi at gøre med en køkkenmaskine, som er i kontakt med mad og drikkevarer.

Du skal derfor vælge en elkedel, der hverken afgiver kemikalier, lugt eller smag til det kogende vand, som du eksempelvis bruger til the eller kaffe.

Flere elkedler har vist sig at have spor af tjærestoffer – også kaldet PAH’er. PAH’er er en gruppe af stoffer, der kan være kræftfremkaldende.

Køkkenmaskiner skal ikke afgive problematiske stoffer, også selvom alle de kedler der er testet hos Taenk.dk overholder de påviste grænseværdier..

Styr på sikkerheden?

Det kan være en god idé at kaste lidt ekstra penge efter din kommende elkedel, så du er garanteret, at den er sikker. Samtidig minimeres risikoen for ulykker i hjemmet. Dette gælder specielt, hvis du har børn.

En elkedel indeholder varmeelementer, som kan blive rigtig varme på rekordtid. Hvis du ved en fejl kommer til at tænde for elkedlen uden vand i, er det vigtigt, at den slukker af sig selv, så den ikke brænder sammen.

Forbrugerrådet Tænk har lavet en forbrugertest på elkedler, som du kan læse mere om, hvor en testet elkedel nåede 68 grader udenpå. Det vil altså sige, at det gør ondt, hvis du tager fat i denne, men du vil dog ikke blive forbrændt. Det kan dog være en ubehagelig oplevelse for familiens mindste medlemmer.

Endnu en ting, du skal være særligt opmærksom på, er, hvordan ledningen er monteret på elkedlen.

Har ledningen den ønskede længde, og kan denne foldes sammen under elkedlen, så sandsynligheden for at vælte elkedlen er mindre, hvis man kommer til at rykke i ledningen.

Design

Når du har fundet den rigtige elkedel, og der er hundrede procent styr på sikkerheden, kan du begynde at tage stilling til, hvordan elkedlen skal se ud. Selvom sikkerheden er vigtigst, er godt design også en afgørende faktor for rigtig mange danskere. Måske du har et yndlingsbrand, du allerede har andre køkkenartikler i, hvor du kan starte med at tjekke, hvad de tilbyder af elkedler.

Fx. denne elkedel i klassisk design fra Alessi (design af Michael Graves) giver en god nostalgisk reference til mormors elkedel:

Den er fundet hos trendyliving.dk.

Det kan også være, du har en bestemt farve, du godt kan lide dine køkkenmaskiner i, og derfor skal elkedlen selvfølgelig passe til dette farvetema i køkkenet.

Husk også at elkedlen skal matche dine behov, når det kommer til størrelse. Hvor meget vand skal elkedlen kunne rumme? Hvor lang skal ledningen være? Og hvor nem skal den være at rengøre? Dette er alt sammen noget, du skal have in mente, fordi det har indflydelse på elkedlens design.

You may also like...