Kan det betale sig at købe brugte Apple Produkter?

Du har måske hørt det før: det kan ikke betale sig at købe apple-produkter brugt. Sådan går snakken ofte når det kommer til brugtkøb.

Samsung og andre elektronik-producenter, derimod, er der bred konsensus om at købe brugt.

Men er det sandt eller bare en myte? Læs med her, og se et konkret eksempel:

Apple Tax

Svaret er ikke et simpelt ja eller nej: Apples produkters prisudvikling afviger meget fra andre produkters, så vidt er myten sand.   Apples høje gensalgsværdi er så kendt, at fænomenet går ved navnet ”Apple Tax”. Det skyldes primært apples brand-værdi.

Apple er et genkendeligt og prestigefyldt mærke jorden over, og er kendt for deres høje nypris. Det betyder, at mange er interesseret i/kun har råd til at købe Apple-produkter brugt.

Især i andre dele af verden, men også i Danmark er det at kunne flashe mærket en statusmarkør og brugtkøb er den nemme vej til det. Af samme årsag er fake Apple produkter overalt.

Uanset hvad man mener om dét fænomen, er det en af drivkræfterne bag det store brugtsalg.

Desuden menes de, at produkternes levetid er længere end andre brands. Det er dog næppe sandt, men er et levn fra de tidlige år af smartphone-æraen, hvor Android-konkurrenterne primært konkurrerede på pris og ikke kvalitet.

Samsung konkurrerede på størrelsen, og lavede den (dengang) utroligt tynde Samsung Galaxy S – med store problemer med overophedning og kort batteritid.

Men i dag har resten af feltet virkelig nået op på apples niveau. Flagskibsmodeller som udgangspunkt godt to år – den universelt søgte holbarhed da det sikrer en udskiftning og dermed god profit.

Mere om det senere i afsnittet om miljø og bæredygtighed. Sidst men ikke mindst er Apple-produkter berømte for deres IOS opdateringer.

På software-fronten holdes Apples produkter up to date væsentligt længere end konkurrerende mærker.

Forskellen i kroner og øre

DBA er det primære go-to sted for brugte apple-produkter.

Et simpelt eksempel:
DBA’s hjemmeside gik for år tilbage offline ved flere iPhone-lanceringer pga. Den store trafik.

Så lad os tage et eksempel på ny- og brugtpris.

Apples MacBook air 13” 128 gb, en bestseller på studiet, tjener her som vores case study. Alle priser er gældende i skrivende stund, og billigste pris på nettet er Pricerunner.dk’s billigst fundne.

  • Billigste nypris på nettet: 7.699 kr (Hos Elgiganten)
  • DBA pris: 6.000 kr (2015-model, 5 mdr reklamationsret)

Besparelse: 1.699 kr

Der er altså penge at spare, men bemærk at nykøbet er en nyere model.

Dvs. En (dog ikke væsentlig mellem de senere generationer) forskel på batteritid og generelle specifikationer samt vægt.

En 2 år gammel macbook air er så eftertragtet og genkendelig at den holder sin pris længe. Det er dog ikke kun en ulempe. Et apple-brugtkøb kan ses som en investering, da der næsten uanset alderen, stand og endda funktionalitet er mulighed for gensalg.

Imidlertid er DBA altid en lidt usikker affære, for udover den potentielt resterende reklamationsret er der ingen garantier for levetiden.

Da de fleste bruger deres bærbare i minimum 2 år, kan brugtkøb (og især med Apple) vise sig at være en dyr løsning på langt sigt. I sidste ende må man lade det komme an på sit øje for fejl og mangler og intuition.

Der er imidlertid andre løsninger.

En i mange tilfælde bedre løsning end DBA er https://www.refurb.dk.

Her fås refurbished (dansk: renoveret og genstartet) apple-produkter. De køber brugt IT, nulstiller softwaren, renser hukommelsen (på sikker vis så al personfølsomt bliver slettet), reparerer og istandsætter eventuelle mangler, og gensælger med fuld reklamationsret.

Her sikrer man sig altså et sikkert brugtkøb til en stadig attraktiv pris. Ideelt set får man altså et brugtkøb, der er så tæt på nykøbet som muligt.

Stand mærkes efter:

  • ”N” for perfekt (ubrudt emballage)
  • ”R” (fremstår som ny, men har været forbi en kunde. Alle dele der bærer præg af brug er skiftet).
  • ”C” (brugsspor og manglende batterikapacitet).

Refurb pris med reklamationsret men æstetiske mangler (Stand ”C”):

Besparelse ift. nypris: 2.699 kr.

Se flere Macbooks her hos Refurb.dk.

Bæredygtighed

Det er ikke kun pengepungen, men også miljøet der taler for et brugtkøb af Apple såvel som anden elektronik.

I Danmark bryster vi os af corporate social responsibility, miljømærker og fairtrade, men uanset hvor etisk vores forbrug er, er det stadig uforholdsmæssigt stort.

Siden 50’erne er det nemlig blevet mangedoblet, og det efterlader et enormt miljømæssigt fodaftryk.

Ingeniøren kunne i 2014 konkludere, at vi er verdens 4. mest klimabelastende folk. Helt konkret ville vi skulle bruge 4,5 jordkloder, hvis alle skulle leve som os danskere.

Et lille skridt i den rigtige retning er at begrænse udskiftningen af IT.

Kan man leve med ikke altid at have den nyeste model er der udover store pengebesparelser også en ikke uvæsentlig CO2- og ressourcebesparelse. Langt det største CO2-udslip (80%) foregår nemlig ved produktionen af enheden, ikke brug, så ved at holde sig til brugte varer kan du skrue lidt ned for produktionen og ressourceudvindingen.

Dine forbrugsvaner er ikke upolitiske – du stemmer også med dine penge. Jo mere der købes brugt, jo mere attraktivt bliver det at gensælge i stedet for at smide ud.

Spørgsmålet om, hvorvidt det kan betale sig at købe brugte Apple-produkter er altså ikke kun økonomisk, men også etisk.

Så når den billigste mulighed også er den bæredygtige, så giver det mening at købe brugt.

You may also like...